POSAO - Svi Poslovi - Srbija  

Saturday, June 14, 2008

Posao, berza rada, poslovi u svetu i bivšoj SFRJ, zapošljavanje, pretraživanje oglasa za posao...

Svi Poslovi su čudo. Njihov rast, za ovo kratko vreme koliko postoje, ne može biti opisan nikako drugačije do kao vratoloman (tako se samo kaže, nadam se da niko neće slomiti vrat). Bez bilo kakvog budžeta za ovaj projekat, dakle na čistom entuzijazmu, tri programera su napravila sajt za zapošljavanje koji je ove nedelje svojom posećenošću prevazišao najveći broj onih koji su prisutni na tržištu rada već godinama.

Da pogledamo izbliza... Šta je to što je prouzrokovalo ovaj vratoloman rast? Narod sve više koristi računare za obavljanje delatnosti koje su ranije obavljane, da se izrazim laički, ručno. O tome govori i Google trends (veoma koristan alat, pogledajte reči posao i poslovi). Eto, tako i ja, ako poželim da tražim posao danas, sigurno neću uzeti telefonski imenik i potražiti telefon neke agencije za zapošljavanje. Neće ni čitalac ovog članka. To je prošlost, svi to znamo. A zašto?

Infostud je još pre pet godina ponudio mogućnost prijavljivanja za posao pomoću Interneta. To je tada bila novost na našem podneblju. Ne mnogo zatim su mu se pridružili i drugi sajtovi za zapošljavanje, među kojima su danas najpoznatiji Bolji Posao i Urbae (od nedavno - Best Jobs). Sva tri pomenuta sajta za zapošljavanje posluju veoma dobro (mada je Infostud neosporno i neprekidno na prvom mestu).

Ovaj ogranak IT industrije je dostigao nivo potreban da se i međunarodna preduzeća zainteresuju za berzu rada u Srbiji. Tako je četvrtina Infostuda nedavno kupljena od strane preduzeća Daily Mail and General Trust. Dakle, u ovom poslu se sada vrti ozbiljan novac, kao što se već dugo vrti u Sjedinjenim Američkim Državama i najvećem broju zemalja Evrope (i mnogim drugim koje neću nabrajati).

Van našeg područja (bivša SFRJ) posao koji je predmet ovog članka tokom poslednjih nekoliko godina doživljava blagu stagnaciju. Zna se ko je ko i svi pomeraji su mali. Svako će reći: "Ja tražim posao pomoću tog i tog sajta.". Na primer, svi znaju za Career Builder i Monster.

Za šta još ne znaju svi? Šta je novo, sveže, okretno i delotvorno? Odgovor je jasan - pretraživač oglasa za posao. Jedan od najboljih primera za svetski nivo je Indeed. Ovaj pretraživač oglasa za posao nudi oglase i sa sajta Career Builder, i sa sajta Monster, i sa mnogih drugih. Pa, zašto bi onda neko ko traži posao posećivao sve te sajtove pojedinačno? Naravno, ne postoji pravi razlog. Iako svaki sajt ima svoje prednosti, usluge poput onih koje nude Indeed i Svi Poslovi štede toliko vremena da postaju neizbežne.

Da li je to kraj za tradicionalne sajtove za zapošljavanje? Razume se da nije! Pre svega, Indeed i Svi Poslovi ne bi mogli postojati da nije tih tradicionalnih sajtova za zapošljavanje. Ne bi imali gde da pretražuju oglase za posao. Pored toga, ti pretraživaci su mladi. Oni bi tek za nekoliko godina mogli posećenošću da se približe svojim izvorima poslova, ali je čak i to teško izvodljivo jer na te izvore upućuju. Tek ako je u nekoj državi konkurencija jako razvijena, kao u slučaju Sjedinjenih Američkih Država, tek tu pretraživači mogu da postanu izuzetno jaki u poređenju sa izvorima informacija.

Videcemo šta nosi globalizacija... Nije tu sve toliko loše. ;-)

No comments: